Afgelopen week kwam een nieuwe aflevering van de podcast van Stephanie Kaars uit. In haar serie Helende gesprekken heeft ze wekelijks een gast die met haar in gesprek gaat. Dit maal was het de beurt aan mij. Stephanie vroeg me het hemd van het lijf als het gaat over mijn werk als Luisterkindwerker. Hoe kwam ik ermee in aanraking? Hoe werkt het eigenlijk precies?
Het gesprek is te beluisteren via Spotify, maar je kunt het ook bekijken op YouTube.
Misschien heb je het al voorbij zien komen. Afgelopen week kwam er een podcast uit van de Trueman Show waarin de host Anna Verwaal als gast had. Het onderwerp: Hoe was jouw geboorte? Een waardevolle boodschap over het bewustzijn van baby’s, birthimprints en geboortepatronen. Echt de moeite waard om even te luisteren.
Anna Verwaal is werkelijk waar een fenomeen en ook nog eens een heel warm mens. En de reacties op de podcast zijn lyrisch. Check die comments onder de video maar eens. Kwartjes vallen, bewustwording ontstaat en tranen vloeien. Want wist jij dat jij gevormd bent door de ervaringen die je in de baarmoeder hebt opgedaan? Wist jij dat de manier hoe je ter wereld bent gekomen jou nog steeds onbewust kan beïnvloeden?
Of je gewenst was, ongepland of niet gewenst? Of hoe je moeder stress ervaarde tijdens de zwangerschap van jou? Een verlies heeft ervaren toen ze jou droeg? Of je met de keizersnede geboren bent? Of op een natuurlijke manier bent geboren.
Alles… werkelijk alles heeft zo zijn invloed op hoe jij nu in het leven staat en welke blokkades jij kunt ervaren. En het gekke is, waarschijnlijk heb je het niet eens door.
Afgelopen jaar heb ik het genoegen gehad bij deze dame Anna Verwaal een live training van twee dagen te volgen over de birth imprints, ook wel geboortepatronen. Toen voelde ik al: dit moet veel breder bekend worden.
Het was zo ongelooflijk verhelderend en compleet logisch. Er vloeiden heel wat tranen dat weekend (niet alleen bij mij) en het gaf mij een groot inzicht in waarom ik eigenlijk doe wat ik doe. Waarom ik met MiniTolk begonnen ben, waarom ik wil dat kindjes zich gezien en gehoord voelen, want dat heeft ook alles te maken met mijn eigen geboorte. Daarover blog ik nog wel een andere keer 😉
En nu ik Luisterkindwerker ben, zie ik het ook met eigen ogen terugkomen bij mensen. En kan ik ze daarbij ook daadwerkelijk helpen. Zo mooi is dat! Tijdens een afstemming geboorteverwerking is dit precies waar ik als Luisterkindwerker naar kijk en probeer te vertalen. En belangrijker nog: om te helen en te verwerken als daar nog onverwerkte stukken zitten. Dingen die zich hebben vastgezet in jouw celgeheugen en die jou nu nog onbewust tegenhouden.
Vind je het interessant om meer te weten te komen over Luisterkind en hoe dit jou kan helpen? Geef je dan op voor het gratis webinar via https://minitolk.webinargeek.com/luisterkind
En vergeet vooral niet om de podcast/video ‘Hoe was jouw geboorte?’ over birth imprints en geboortepatronen terug te luisteren/kijken. Mocht je het geluisterd hebben, laat vooral weten wat je ervan vond.
Wie had dat gedacht? Bellenblazen met je kleintje is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de taalontwikkeling. Daarnaast is het een hele leuke activiteit om gebaren mee aan te leren, bijvoorbeeld het gebaar voor MEER.
De bellen die ontstaan zijn echt een visuele vorm van het concept MEER, een concept dat voor kinderen vaak nog lastig te begrijpen is. Bellenblazen staat kindjes toe om zelf actief mee te doen in het proces. Hoe leuk is dat! Kinderen kunnen ernaar kijken, ze vangen en zelf bellen blazen.
De voordelen:
Stimuleert oogcontact
Stimuleert hand-oogcoordinatie
Stimuleert fijne motoriek
Stimuleert kinderen om een verzoek te doen: STOP, MEER, NOG EEN KEER, SNELLER. Ook de gebaren KLAAR, WAAR, BOVEN, WEG, LUCHT, VLIEGEN/ZWEVEN, GROOT en KLEIN, KAPOT zijn gebaren die bij deze activiteit goed passen.
Pruttelen en bellen blazen stimuleert de ontwikkeling van de spieren rond de mond die nodig zijn om te leren spreken. Pruttelen zorgt ervoor dat het kind voelt hoe het de spieren in de mond kan gebruiken. Door het geluid wat het kind ermee maakt, wordt het kind zich bewust van het effect dat het kan hebben op zijn omgeving.
Bellenblaas ze!
P.s. Let wel op je kleding met bellenblazen. Door de glycerine krijg je vaak de vlekken er niet meer uit. Pas als je de kleding hebt gewassen, komen deze vlekken tevoorschijn. Spoel de kleding waar bellenblaas in is gekomen grondig uit met koud water, voordat je het in de was doet. Zo spoel je de glycerine eruit en ontstaan er geen vlekken tijdens het wassen!
We kennen allemaal het gebaar voor ‘lekker’ wel. Het is een gebaar dat jij met een kleintje waarschijnlijk al vrij natuurlijk gebruikt als je vraagt of hij of zij het lekker vindt. Ook zonder dat je bekend bent met Babygebaren.
Bij babygebaren is het handig om te weten dat baby’s deze vaak eerst op de verkeerde locatie maken. Dat is ook bij het gebaar voor ‘lekker’ het geval Het gebaar hoort natuurljk bij je wang. Vaker zie je dat jonge kinderen wel de beweging maken, maar dan ergens in de lucht voor hun lijf.
Hoe ouder het kindje wordt, hoe beter hij of zij motorisch is toegerust om het gebaar en de locatie te perfectioneren.
In dit filmpje (druk op de link onderaan deze mail) zie je hoe baby’s het gebaar voor lekker kunnen maken. Met dank aan alle kleine babygebarencursistjes! Dit soort filmpjes maak ik vaker en deel ik op mijn socials Instagram, Facebook en sinds kort ook TikTok. Leuk als je me volgt!
Wil je ook graag serieus met Babygebaren aan de slag? Check de cursusshop wanneer een driedelige live online training start. Je kunt ook kiezen voor een E-learning Babygebaren. Liever eerst meer weten? Schrijf je dan in voor mijn gratis webinar Begrijp je kleintje. Dit kun je doen via de homepage.
Dit moment. Het staat me nog levendig voor de geest. Mijn zoontje van nog geen anderhalf jaar in de kinderstoel en ik ernaast. We waren aan het eten. Hij had zijn knoei schort voor met gekleurde stippen. Je weet wel, die van die blauw-gele Zweedse woonwinkel. Groen, blauw, oranje, geel. Bijna half Nederland met kleine kids heeft of had zo’n ding in de kast liggen. Op een gegeven moment begon Mats te wijzen naar de gele stip. Niet naar de blauwe, groene of oranje. Nee, specifiek naar die gele. Steeds weer…
Praten met gebaren
Ik zei tegen hem: Goh, Mats, wil je me misschien vertellen dat je dat zo’n mooie kleur vindt? Geel? Ja, mooi is dat he? Maar daarmee was hij niet tevreden. Nee, hij bleef maar wijzen en werd steeds gefrustreerder dat ik niet begreep wat hij me zeggen wilde. Die, die, die! Totdat hij zijn arm omhoog deed en met zijn handje een gebaar in de lucht maakte. Zon! Riep ik uit. Je ziet een zon in dat gele rondje! Ja, Mats, dat lijkt inderdaad op een zon. Wat leuk zeg! En wat goed gezien van jou.
Oh, echt, je had dat trotse koppie toen moeten zien. Mama begreep wat hij zeggen wilde. Dat die gele stip een zonnetje was. Oh, wat was dat een onbetaalbaar moment. Beeld je eens in wat het doet voor het zelfvertrouwen van een kleintje als mama luistert en hoort wat je zegt en daarop reageert. Hoe waardevol is dat?!
Zijn er andere moeders die dit ook ervaren hebben? Probeert jouw kindje wel eens met gebaren te praten en daardoor meer interactie te genereren? Of heb jij al eens gedacht aan een cursus babygebaren volgen?
Gebaren met je kindje
Ik train ouders en professionals in de kinderopvang om hun kindje beter te begrijpen. Een van de methodes die ik daarvoor gebruik, is Babygebaren. Dat is niet zomaar gekomen. Babygebaren zijn tijdens het opgroeien van onze oudste zoon ontzettend waardevol gebleken en ik ben al doende steeds enthousiaster geworden over gebaren met je kind. Alle ouders met een kleintje zouden die moeten weten!
Babygebaren?
Misschien heb je nog nooit gehoord van babygebaren of denk je: dat is toch alleen handig voor dove kindjes of kinderen met een taalontwikkelingsachterstand? De gebaren komen inderdaad uit de NGT (Nederlandse Gebaren Taal), maar ook voor horende kindjes is het gebruiken van babygebaren ontzettend handig! Hoe zit dat precies? Wat je doet met Babygebaren is het ondersteunen van jouw gesproken taal. Je neemt 1 of 2 woorden uit een zin en die ondersteun je, bekrachtig je met een gebaar. Bijvoorbeeld eten, slapen, spelen, mama of helpen. Als een kindje 6 maanden is, is hij of zij in staat om de betekenis achter het gebaar te begrijpen. Mits jij het consistent gebruikt natuurlijk. Iets later, bij 8 of 9 maanden zal het kindje terug kunnen gebaren. En dat… is verrekte handig! Waarom? Omdat het dan nog niet kan praten. Je denkt dat een jong kindje veel dingen nog niet snapt, maar dat is een grote misvatting. Ze snappen al zo veel, maar kunnen gewoon nog niets zeggen. Een gemiste kans!
Voor praten en het maken van mondbewegingen is fijne motoriek nodig en dat kunnen kindjes fysiek pas vanaf 12 tot 18 maanden. Als je ze gebaren aanleert, geef je je kleintje dus de mogelijkheid om veel eerder te kunnen aangeven wat zijn of haar behoefte is of wat hij denkt, voelt, ziet of hoort. Want bewegen met de vingers, handen en armen. Dat kunnen ze al wel! Hierdoor kan jouw kindje eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil dan met zijn mond. En dat is niet alleen fijn voor jouw kind, maar ook heel fijn voor jou. En van toegevoegde waarde trouwens ook. Het kan de taalontwikkeling namelijk stimuleren. Daarbij scheelt het natuurlijk superveel frustratie, omdat je kind nu ineens zelf kan aangeven dat hij geen water in zijn beker wil, maar melk (en je snapt hem ook nog!).
Babygebaren?
Dus, ben je zwanger of heb je een kleintje en ben je enthousiast over het helpen van je baby op taalgebied? Dan raad ik je van harte Babygebaren aan. Lees een boek of kom gezellig bij mij op online cursus (live online of E-learning). Tijdens mijn cursus krijg je echt alle tips en trics om babygebaren goed en slim in te zetten. Eerst meer weten? Volg dan mijn gratis webinar Begrijp je kleintje! Je kunt je via de homepagina aanmelden.
Als er iets is, waar ik enthousiast van word en een boek over kan volschrijven, dan zijn het wel Babygebaren. Oprecht heeft deze methode ervoor gezorgd dat ik een diepe connectie had met mijn zoontje. Dat we hele gesprekken konden voeren, terwijl hij nog niet eens kon praten. Dat ik hem begreep door middel van 1 blik op zijn handjes, zelfs vanaf een afstandje. Het zorgde voor interactie, begrip, verbinding en bovendien. Heel veel lol!
Misschien heb je er wel eens wat over voorbij zien komen op social media of in een tijdschrift voor ouders. De methode Babygebaren. Het krijgt meer en meer bekendheid (gelukkig maar), maar er bestaan helaas ook nog wel een aantal misverstanden over Babygebaren. Bijvoorbeeld dat dit alleen voor dove of slechthorende kinderen geschikt zou zijn (not!).
Als je zelf een dreumes hebt, dan weet je vast hoe lastig het kan zijn als je elkaar niet begrijpt. Het is overduidelijk dat je kindje je soms iets probeert duidelijk te maken, maar jemig, je spreekt zijn taal niet. Of liever gezegd: hij spreekt jouw taal niet. Want op zijn of haar manier probeert je kindje zich al best verstaanbaar te maken, maar voor jou klinkt het als Chinees. Of Turks. Of Indonesisch voor mijn part. Je begrijpt er in elk geval geen enkele snars van! En dat is frustrerend. Voor jou én je kleintje. Dat komt omdat je dreumes pas rond de (ongeveer) 18 maanden in staat is om zich ‘in onze taal’ een beetje verstaanbaar te maken. Sommige kindjes zijn wat sneller en anderen zijn daar wat langzamer mee, dat is volkomen normaal.
Maar weet je wat kindjes al veel eerder kunnen? Praten met hun handen! Denk er maar eens aan hoe oud ze zijn wanneer ze jou beginnen te imiteren als je zwaait? Of als ze jou een high-five kunnen geven? Of als ze klappen in hun handen als jij een liedje zingt? Dat is allemaal communicatie. Het bewust imiteren van bepaalde handbewegingen. En dat is precies wat je met Babygebaren ook doet!
Met babygebaren maak je gebruik van de fysieke mogelijkheden die een kind al veel eerder heeft. Bijvoorbeeld een vuist maken of wijzen, want dat kan een kindje al rond de 8 à 9 maanden. En dat is dus veel eerder dan wanneer het praten lukt. Ga jij bewust Babygebaren inzetten in jouw dagelijkse communicatie met jouw kindje, dan gaat je kleintje die vanzelf imiteren. En jij gaat die herkennen. Daar zit hem de kracht van Babygebaren. Jij herkent die gebaren veel eerder, omdat ze a. veel eerder te maken zijn voor je kindje dan het gesproken woord en b. omdat de grote bewegingen veel makkelijker te herkennen zijn dan het gebrabbel van je baby. Het overbrugt letterlijk een kloof van onbegrip.
Maar dat is nog niet alles. Er zijn nog veel meer voordelen te noemen van Babygebaren. Doordat kindjes zich beter kunnen uiten, hebben Babygebaren een direct effect op de vermindering van driftbuien en frustraties. Wie wil dat nou niet? Zo fijn voor je kindje als papa of mama hem begrijpt als hij iets wil duidelijk maken. Ook geeft het jouw baby een veel eerder inzicht in het proces van communicatie. Bovendien kunnen Babygebaren zelfs een positief effect hebben op de taalontwikkeling van je baby. En de lijst van voordelen is nog veel langer!
Doe je mee met het gratis webinar Begrijp je kleintje waarbij je een introductie krijgt in de methodes Dunstan Babytaal en Babygebaren? Je kunt je inschrijven op de homepage van www.minitolk.nl.
Wij hebben de cursus babygebaren gevolgd toen onze dochter Jet 6 maanden oud was.
Toen ze kon zwaaien (bij 7 maanden) wisten we dat ze in staat zou zijn om gebaren te terug maken, en is het grote volhouden begonnen.
Bij 9 maanden kregen we de eerste (herkenbare!) gebaren terug van haar. Lekker, op en drinken.
Het concept van communicatie is voor haar daar begonnen. Het feit dat de communicatie dus duidelijk van twee kanten kwam heeft haar heel erg geholpen om zichzelf duidelijk te maken.
Zo kon ze gebaren dat ze iets hóórde (ze wees naar haar oor). Als ze dat niet had gekund had ik waarschijnlijk gezegd door haar enthousiasme: wow wat een mooie boom he?! Terwijl zij nu duidelijk kon maken dat ze een hond hóórde blaffen.
Inmiddels is ze 1,5 en praat ze ontzettend veel. Ze begint nu met zinnetjes van 2 of 3 woorden. Ze kan heel goed uitleggen wat ze vandaag gedaan heeft of wat er is gebeurd als ze bijvoorbeeld is gevallen.
Op het consultatiebureau verwachten ze van een kindje van 1,5 dat ze 5 woorden kunnen zeggen. Ik denk dat onze dochter inmiddels minimaal het tienvoud daarvan kent.
Zelf gebruiken we de babygebaren nu minder omdat het minder nodig is maar bij nieuwe woorden waar ik de nadruk op wil leggen pas ik regelmatig een nieuw woord toe. Zo hebben we nu het gebaar voor “laatste” in gebruik. Laatste keer glijden, dan gaan we naar huis. Dat maakt het voor haar heel duidelijk.
Of in het winkelcentrum kun je van een afstand met oogcontact duidelijk maken “ga je mee?”.
Natuurlijk blijft ze een dreumes en doet ze zeker niet altijd wat ik van haar vraag, maar ze begríjpt ons in elk geval heel goed.
Bij sommige woorden gebruikt ze zelf nog wel het gebaar. Een schaap en een aap noemt Jet beiden aap, maar bij schaap voegt ze het gebaar voor schaap toe.
Ook de leidsters op het kinderdagverblijf hebben inmiddels een cursus bij Saskia gevolgd. Wat super leuk is en ik denk nuttig voor alle kinderen. Maar wat ik bijzonder vind om te zien is dat Jet heel snel wist bij wie gebaren wel zin had en bij wie niet, als iemand niet reageerde op gebaren deed ze dat na een aantal pogingen ook niet meer.
Zodra Jet een gebaar had waarmee ze echt iets duidelijk wilde maken (zoals drinken, of “nog meer”) dan vertelde ik dat wel aan de leidsters zodat ze mogelijk begrepen wat Jet wilde ‘vertellen’.
Laatst verbaasde ze ons nog door een stuk of 5 babygebaren van dieren te laten zien, die we al maanden niet gebruikt hadden. Blijkbaar had ze toch ergens opgeslagen wat de babygebaren voor poes, hond, beer, varken en konijn waren. Zij en wij waren super trots!
Wat ik fijn vond aan het volgen van de cursus bij MiniTolk, is dat je naast de babygebaren ook tips krijgt over hóe je ze kunt implementeren in je dagelijks bestaan. Wanneer en op welke manier je ze kunt inzetten. Dat heeft eraan bijgedragen dat we ook echt doorgezet hebben tot we een eerste reactie kregen. En het enthousiasme waarmee Saskia dit doet, werkt gewoon aanstekelijk!
Kortom als ik één tip mag geven aan (aanstaande) ouders, dan is het absoluut een cursus babygebaren (naast heel veel hydrofielen, heel veel!). En dat meen ik!
Het geeft je zoveel rust als je baby of dreumes je iets duidelijk kan maken zonder gehuil of gejammer en het is onbetaalbaar om dat trotse koppie te zien als je begrijpt wat ze bedoelen!