Over mij

Ik werd niet gehoord...

Onze weg om zwanger te raken, ging niet over rozen. En toen we uiteindelijk een gezonde zoon mochten verwelkomen, zat ik op een grote blauwe wolk. Ik vond het fantastisch en tegelijk met zijn geboorte werd ook de oermoeder in mij geboren. 

Al snel merkte ik dat zijn huilen mij triggerde. Als ik merkte dat Mats onrustig was, dan kwam ik direct in actie. Ik kon het gehuil niet aanhoren en wilde ieder ongemakje instant verhelpen. Paniek! Het was bijna krampachtig. Ik wist niet waar dat intense gevoel bij mij vandaan kwam. 

Inmiddels weet ik het wel. Na een training Birth Imprints/Geboortepatronen van Anna Verwaal vielen er heel wat kwartjes. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat hoe je precies ter wereld kwam er echt toe doet. Wat je hebt gevoeld toen je in de baarmoeder zat, dat heeft je gevormd tot de persoon die je nu bent. Was er stress bij jouw moeder? Was je gewenst? Waren er geldzorgen? Dan heb jij dat in jouw systeem opgeslagen. 

Kon je jouw geboorte zelf initïeren? Was er sprake van een keizersnede of een natuurlijke geboorte? Had je hulp nodig om geboren te worden? Alles, maar dan ook alles zorgt voor een imprint. En dat heeft zo zijn effect op latere leeftijd. 

Mijn eigen geboorteverhaal was heftig. Toen ik ter wereld kwam, ging het niet goed met mij en al helemaal niet met mijn moeder. Ik belandde in de couveuse. Mijn moeder lag ondertussen te vechten voor haar leven. En ik lag daar, alleen. Er was geen contact met mijn moeder, geen golden hour,  geen verbinding. Geen ontmoeting. Geen aanraking. Het heeft een aantal weken geduurd voordat mijn moeder mij voor het eerst in haar armen hield. Mijn vader vond me te klein en hij durfde het nog niet aan om mij vast te houden. Daarbij maakte hij zich uiteraard grote zorgen over mijn moeder en mij en of wij het wel zou halen. 

In de couveuse was ik geïntubeerd, wat betekent dat ze een slangetje in je keel duwen, voorbij de stembanden. Baby’s die geïntubeerd worden huilen wel, maar maken geen geluid. Wat betekent dat niemand ze hoort….. Kun je je dat voorstellen? Je bent net uit de veilige buik van je moeder die nergens te bekennen is, er worden allemaal medische handelingen uitgevoerd, je hebt pijn en verdriet en niemand hoort je. Wat doet dat met je? 

Voor mij zat deze start en het niet gehoord worden zo diep in mijn systeem vast dat ik het huilen en het ongemak van mijn eigen kindje uit alle macht probeerde te verhelpen. Ik deed er ALLES aan om hem WEL te horen. Om te hechten, te verbinden, geen moment liet ik hem uit het oog. Tot fronsende wenkbrauwen van de omgeving soms. Lang borstvoeding geven, dragen, samen slapen: ik heb het allemaal gedaan. Gelukkig maar, want wat ik toen nog niet wist is dat ik door zo responsief te zijn juist een goede basis legde voor zijn ontwikkeling. Dat is uit de wetenschap inmiddels wel bekend geworden. 

En met de band tussen mijn ouders is het overigens ook helemaal goed. Die is sterk en warm. Maar toch heeft mijn geboorteverhaal mij gevormd (zoals bij iedereen het geval is) en is het de reden geworden waarom ik doe wat ik doe: alle kindjes verdienen het om gehoord, gezien en begrepen te worden. Voor een goede start en voor een gelukkig leven! Mijn missie is om jou te helpen jouw kleintje te begrijpen als praten nog niet lukt. Want onze kindjes hebben heel wat te vertellen. We hoeven alleen maar te luisteren. 

Dit ben ik!

Saskia MiniTolk baby- en kindergebaren babytaal grote emoties bij je kleintje luisterkind

Hi, mijn naam is Saskia en ik ben de trotse mama van Mats (2015) en Jisse (2019)! Ik ben een onvervalste Twent met een lange oooooooooo. Ik houd van zingen, muziek maken, kennis opdoen (my middle name is wandelende encyclopedie) en de geur van lente in de lucht. Mijn quirks zijn: niet kunnen kiezen (heel irritant), drinken van lauwe thee (heet vind ik het écht niet lekker) en chocoladepepernoten eten in de zomer (liefst de pure variant).  En ik ben dol op het vergaren van nieuwe kennis. 

Ik ben afgestudeerd communicatiewetenschapper en leerkracht. Inmiddels heb ik beide achtergronden gecombineerd en heb ik veel expertise opgedaan over de communicatie met de allerkleinsten. Via MiniTolk leer ik jou je kleintje beter te begrijpen, als praten nog niet lukt of nog niet aan de orde is.

 

Toen Mats nog klein was, heb ik hem babygebaren aangeboden. Hij maakte zijn eerste gebaar toen hij ruim acht maanden was. Een superleuke en handige manier om te communiceren met je kleintje! Wat veel mensen niet weten is dat het aanbieden van babygebaren een heel groot voordeel kan hebben voor de taalontwikkeling van je kind. Ik wist al snel: dit moeten meer ouders leren!

Sinds ik de trainersopleiding Baby- en Kindergebaren heb gevolgd, geef ik met veel passie cursussen en workshops aan (groot)ouders en professionals om ze te leren hoe je babygebaren in de praktijk kunt brengen.

Tijdens de zwangerschap van mijn jongste ben ik ook gecertificeerd trainer voor Dunstan Babytaal geworden. Met Dunstan Babytaal heb je de juiste tools in handen om echt de behoefte van je pasgeboren baby te achterhalen. Een lifesaver vond ik dat! De huiltjes kunnen je namelijk iets zeggen, je moet alleen weten wat je baby ermee bedoelt! Daar kom ik om de hoek kijken. Ik leer je met alle liefde welke geluiden wat betekenen en op welke signalen je kunt letten. Heel fijn om je baby zo pril in zijn of haar jonge leventje al te kunnen begrijpen!

In oktober 2021 behaalde ik het diploma DroomritmePRO! Slaapt je kleintje niet lekker? Is het lastig ritme te krijgen? Zijn de nachten onderbroken of is er onrust? Je kunt hier op een liefdevolle, responsieve manier aan werken. Slapen is immers een werkwoord. Of je nu de slaap wilt verbeteren of met je handen in het haar zit: met trainingen over het slaapgedrag van je kleintje leer je jouw kleintje te begeleiden naar dromenland. Zonder traantjes en met een liefdevolle, holistische blik. Mijn kennis over het slapen van baby’s integreer ik in mijn cursussen. 

In juni 2022 behaalde ik mijn diploma tot Luisterkindwerker. Hiermee kan ik kleintjes (en volwassenen) helpen om ze op een diepere laag beter te begrijpen. 95 procent van wat wij denken, doen en voelen gebeurt onbewust (denk aan hoe mijn geboorteverhaal onbewust veel invloed had op mij). Ja, je leest het goed: 95 procent! In dat onbewuste zit dan ook een hele wereld waar je geen weet van hebt. Gedachtes die je kunnen blokkeren, gevoelens waar je last van hebt. You name it. Door het maken van een Luisterkind-afstemming (op afstand) stem ik af op de energie van jouw kindje en vertaal ik wat er op onbewust niveau speelt. Dit geeft een heel nieuw licht op zijn of haar gedrag en kan echt helpen om gedrag om te keren, bijvoorbeeld bij nachtmerries, slecht slapen, frustratie, faalangst, zindelijkheid, slecht eetgedrag. 

Nu denk je misschien: oeh… dat is zweverig… Maar neem maar van mij aan, ik ben zo nuchter als wat. Maar wat ik met deze methode allemaal heb zien gebeuren, slaat werkelijk alles. Dus ik heb besloten dat wetenschap en nuchterheid tegelijk kunnen bestaan. Zaken die je niet met je verstand kunt verklaren, maar die wel gewoon blijken te kunnen. Simple as that. Gezonde nuchterheid met een vleugje magie zeg maar.  

In 2023 deed ik de opleiding tot Kinderemotiecoach. Door een persoonlijke zoektocht naar hoe je het beste om kunt gaan met intense emoties en je eigen triggers hieromtrent, had ik al een training Grote emoties bij je kleintje ontwikkeld. Vervolgens besloot ik op zoek te gaan naar nog meer informatie over emotie-ontwikkeling bij jonge kinderen die ik ook in mijn emotietraining integreer. 

In 2024 ben ik volop bezig met de opleiding tot EGT-therapeut. Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel doorhebt (mocht je door hebben gelezen tot hier) vind ik persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk en leuk! In deze opleiding leer ik onder andere Neuro Emotionele Integratie en familie-opstellingen. Dit is begrijp je kleintje 2.0! The next level! Het hele stuk van het energetische en onderbewuste komt hier aan bod en dat is een wereld waar wat mij betreft nog heel veel te halen is. 

Dankzij de afstemmingen die ik maak en de NEI-sessies die ik geef kan ik gedrag vanuit heel ander perspectief verklaren. De diepere lagen die je niet ziet, maar die er wel degelijk zitten. Alle last vanuit eerdere generaties die jij onbewust met je meedraagt en die in het hier en nu ineens – plop! – aan de oppervlakte kan komen. Dankzij Luisterkind en NEI kan ik jouw kleintje bevrijden van deze triggers. Dat scheelt een hoop en het verandert een hoop! Als je het lastig vindt om te geloven (wat ik overigens vol-le-dig begrijp, verwijs ik je graag naar de reviews.