Geplaatst op Geef een reactie

Cursus babygebaren? Doen!

Cursus Babygebaren? Doen!

gebaar zon

Dit moment. Het staat me nog levendig voor de geest. Mijn zoontje van nog geen anderhalf jaar in de kinderstoel en ik ernaast. We waren aan het eten. Hij had zijn knoei schort voor met gekleurde stippen. Je weet wel, die van die blauw-gele Zweedse woonwinkel. Groen, blauw, oranje, geel. Bijna half Nederland met kleine kids heeft of had zo’n ding in de kast liggen. Op een gegeven moment begon Mats te wijzen naar de gele stip. Niet naar de blauwe, groene of oranje. Nee, specifiek naar die gele. Steeds weer…

Praten met gebaren

Ik zei tegen hem: Goh, Mats, wil je me misschien vertellen dat je dat zo’n mooie kleur vindt? Geel? Ja, mooi is dat he? Maar daarmee was hij niet tevreden. Nee, hij bleef maar wijzen en werd steeds gefrustreerder dat ik niet begreep wat hij me zeggen wilde. Die, die, die! Totdat hij zijn arm omhoog deed en met zijn handje een gebaar in de lucht maakte. Zon! Riep ik uit. Je ziet een zon in dat gele rondje! Ja, Mats, dat lijkt inderdaad op een zon. Wat leuk zeg! En wat goed gezien van jou. 

Oh, echt, je had dat trotse koppie toen moeten zien. Mama begreep wat hij zeggen wilde. Dat die gele stip een zonnetje was. Oh, wat was dat een onbetaalbaar moment. Beeld je eens in wat het doet voor het zelfvertrouwen van een kleintje als mama luistert en hoort wat je zegt en daarop reageert. Hoe waardevol is dat?!

Zijn er andere moeders die dit ook ervaren hebben? Probeert jouw kindje wel eens met gebaren te praten en daardoor meer interactie te genereren? Of heb jij al eens gedacht aan een cursus babygebaren volgen? 

Gebaren met je kindje

Ik train ouders en professionals in de kinderopvang om hun kindje beter te begrijpen. Een van de methodes die ik daarvoor gebruik, is Babygebaren. Dat is niet zomaar gekomen. Babygebaren zijn tijdens het opgroeien van onze oudste zoon ontzettend waardevol gebleken en ik ben al doende steeds enthousiaster geworden over gebaren met je kind. Alle ouders met een kleintje zouden die moeten weten! 

 

Babygebaren?

Misschien heb je nog nooit gehoord van babygebaren of denk je: dat is toch alleen handig voor dove kindjes of kinderen met een taalontwikkelingsachterstand? De gebaren komen inderdaad uit de NGT (Nederlandse Gebaren Taal), maar ook voor horende kindjes is het gebruiken van babygebaren ontzettend handig! Hoe zit dat precies? Wat je doet met Babygebaren is het ondersteunen van jouw gesproken taal. Je neemt 1 of 2 woorden uit een zin en die ondersteun je, bekrachtig je met een gebaar. Bijvoorbeeld eten, slapen, spelen, mama of helpen. Als een kindje 6 maanden is, is hij of zij in staat om de betekenis achter het gebaar te begrijpen. Mits jij het consistent gebruikt natuurlijk. Iets later, bij 8 of 9 maanden zal het kindje terug kunnen gebaren. En dat… is verrekte handig! Waarom? Omdat het dan nog niet kan praten. Je denkt dat een jong kindje veel dingen nog niet snapt, maar dat is een grote misvatting. Ze snappen al zo veel, maar kunnen gewoon nog niets zeggen. Een gemiste kans! 

Voor praten en het maken van mondbewegingen is fijne motoriek nodig en dat kunnen kindjes fysiek pas vanaf 12 tot 18 maanden. Als je ze gebaren aanleert, geef je je kleintje dus de mogelijkheid om veel eerder te kunnen aangeven wat zijn of haar behoefte is of wat hij denkt, voelt, ziet of hoort. Want bewegen met de vingers, handen en armen. Dat kunnen ze al wel! Hierdoor kan jouw kindje eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil dan met zijn mond. En dat is niet alleen fijn voor jouw kind, maar ook heel fijn voor jou. En van toegevoegde waarde trouwens ook. Het kan de taalontwikkeling namelijk stimuleren. Daarbij scheelt het natuurlijk superveel frustratie, omdat je kind nu ineens zelf kan aangeven dat hij geen water in zijn beker wil, maar melk (en je snapt hem ook nog!).  

Babygebaren?

Dus, ben je zwanger of heb je een kleintje en ben je enthousiast over het helpen van je baby op taalgebied? Dan raad ik je van harte Babygebaren aan. Lees een boek of kom gezellig bij mij op online cursus (live online of E-learning). Tijdens mijn cursus krijg je echt alle tips en trics om babygebaren goed en slim in te zetten. Eerst meer weten? Volg dan mijn gratis webinar Begrijp je kleintje!  Je kunt je via de homepagina aanmelden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *