Geplaatst op Geef een reactie

Babygebaren: waarom iedere ouder dit moet weten

Babygebaren: waarom iedere ouder dit moet weten!

Als er iets is, waar ik enthousiast van word en een boek over kan volschrijven, dan zijn het  wel Babygebaren. Oprecht heeft deze methode ervoor gezorgd dat ik een diepe connectie had met mijn zoontje. Dat we hele gesprekken konden voeren, terwijl hij nog niet eens kon praten. Dat ik hem begreep door middel van 1 blik op zijn handjes, zelfs vanaf een afstandje. Het zorgde voor interactie, begrip, verbinding en bovendien. Heel veel lol! 

Misschien heb je er wel eens wat over voorbij zien komen op social media of in een tijdschrift voor ouders. De methode Babygebaren. Het krijgt meer en meer bekendheid (gelukkig maar), maar er bestaan helaas ook nog wel een aantal misverstanden over Babygebaren. Bijvoorbeeld dat dit alleen voor dove of slechthorende kinderen geschikt zou zijn (not!).

Als je zelf een dreumes hebt, dan weet je vast hoe lastig het kan zijn als je elkaar niet begrijpt. Het is overduidelijk dat je kindje je soms iets probeert duidelijk te maken, maar jemig, je spreekt zijn taal niet. Of liever gezegd: hij spreekt jouw taal niet. Want op zijn of haar manier probeert je kindje zich al best verstaanbaar te maken, maar voor jou klinkt het als Chinees. Of Turks. Of Indonesisch voor mijn part. Je begrijpt er in elk geval geen enkele snars van! En dat is frustrerend. Voor jou én je kleintje. Dat komt omdat je dreumes pas rond de (ongeveer) 18 maanden in staat is om zich ‘in onze taal’ een beetje verstaanbaar te maken. Sommige kindjes zijn wat sneller en anderen zijn daar wat langzamer mee, dat is volkomen normaal. 

Maar weet je wat kindjes al veel eerder kunnen? Praten met hun handen! Denk er maar eens aan hoe oud ze zijn wanneer ze jou beginnen te imiteren als je zwaait? Of als ze jou een high-five kunnen geven? Of als ze klappen in hun handen als jij een liedje zingt? Dat is allemaal communicatie. Het bewust imiteren van bepaalde handbewegingen. En dat is precies wat je met Babygebaren ook doet!

Met babygebaren maak je gebruik van de fysieke mogelijkheden die een kind al veel eerder heeft. Bijvoorbeeld een vuist maken of wijzen, want dat kan een kindje al rond de 8 à 9 maanden. En dat is dus veel eerder dan wanneer het praten lukt. Ga jij bewust Babygebaren inzetten in jouw dagelijkse communicatie met jouw kindje, dan gaat je kleintje die vanzelf imiteren. En jij gaat die herkennen. Daar zit hem de kracht van Babygebaren. Jij herkent die gebaren veel eerder, omdat ze a. veel eerder te maken zijn voor je kindje dan het gesproken woord en b. omdat de grote bewegingen veel makkelijker te herkennen zijn dan het gebrabbel van je baby. Het overbrugt letterlijk een kloof van onbegrip.

Maar dat is nog niet alles. Er zijn nog veel meer voordelen te noemen van Babygebaren. Doordat kindjes zich beter kunnen uiten, hebben Babygebaren een direct effect op de vermindering van driftbuien en frustraties. Wie wil dat nou niet? Zo fijn voor je kindje als papa of mama hem begrijpt als hij iets wil duidelijk maken. Ook geeft het jouw baby een veel eerder inzicht in het proces van communicatie. Bovendien kunnen Babygebaren zelfs een positief effect hebben op de taalontwikkeling van je baby. En de lijst van voordelen is nog veel langer!

 

Doe je mee met het gratis webinar Begrijp je kleintje waarbij je een introductie krijgt in de methodes Dunstan Babytaal en Babygebaren? Je kunt je inschrijven op de homepage van www.minitolk.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *