Babygebaren

Training Babygebaren in de kinderopvang.

Hoe zou het zijn als je je baby – die nog niet kan praten – zou kunnen snappen? Voor jou? Voor je baby? Dreumesen leren praten als ze ongeveer 1,5 jaar zijn. Maar ze begrijpen alles al veel eerder. Konden ze het maar uiten. Wist je dat er wel degelijk een manier is om je kindje beter te begrijpen? Met babygebaren! Kleintjes zijn namelijk al lang in staat om gebaren te onthouden en te maken, ook als praten nog niet aan de orde is. Zo kunnen ze jou precies laten weten wat er in hun hoofd omgaat. Dit zorgt voor een beter onderling begrip!

Babygebaren zijn leuk en handig! 

De methode babygebaren is een handig hulpmiddel bij het herkennen wat je kleintje jou probeert te zeggen. Als je kindje fysiek nog niet in staat is om te praten, kun je gaan communiceren door middel van baby gebarentaal. Met als doel om je baby taal in handen te geven. Met babygebaren ondersteun je de gesproken taal met gebaren, waardoor je kindje geholpen wordt in het begrijpen van taal. Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Ook als je dreumes of peuter al wat woorden kan spreken, biedt het toch veel voordelen als je babygebaren inzet. 

Motoriek

Aan de ene kant heb je praten, het bewegen van je mond. Dit is onderdeel van de fijne motoriek. Aan de andere kant heb je het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen. Dit valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond. Babygebaren is een methode waarmee je kindje jou dus wél kan laten weten wat zijn behoefte is! Super handig, want jij kunt daardoor namelijk sneller inspelen op wat je kindje vraagt of wat hem opvalt (Kijk mama, ik zie een konijntje!). 

Wist je dat… babygebaren goed zijn voor de taalontwikkeling? 

Overigens zijn babygebaren ook heel goed voor de taalontwikkeling op latere leeftijd. Doordat kinderen in hun hoofd al taal gebruiken en woorden in gebaar vormen om te communiceren, zullen ze, zodra fysiek de woorden kunnen uitspreken, snel woorden naast de gebaren gaan gebruiken. Vervolgens verdwijnen gebaren langzamerhand naar de achtergrond. Alles bij elkaar genomen geef je je kind een groot cadeau door babygebaren aan te bieden!

Leer vandaag nog hoe je je baby kunt leren begrijpen en schrijf je in voor de eerstvolgende workshop of voor de E-learning die je in je eigen tijd kunt volgen! Druk op de knop hieronder om naar het cursusaanbod te gaan. 

Voordelen van baby- en kindergebaren:

• Communiceren met je kleintje, ver voordat het kan praten
• De communicatie- en taalontwikkeling van je kind krijgt een enorme voorsprong
• Je kind ontwikkelt een grotere woordenschat
• Jij en je kindje bouwen een hechtere onderlinge band op
• Je krijgt veel meer inzicht in wat er in je kleintje aan gedachtes en emoties omgaat
• Driftbuien en frustratie door niet begrepen worden (peuterpuberen) zijn minimaal
• Het zelfvertrouwen van je kleintje neemt enorm toe
• Communiceren met baby- en kindgebaren is gewoon leuk!